Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα με το καλύτερο σπετσερικό (ή σπετσιέρικο) απ'το φαρμακείο της Καρμέλας!!

Σίγουρα έχετε πολλές συνταγές για κερκυραϊκή παστιτσάδα, αλλά βρήκα μία όπως την έκαναν οι πολύ παλιές νοικοκυρές, δύο αιώνες πριν, όταν η τομάτα ήταν ακόμη άγνωστη, ή τουλάχιστον δεν ήταν διαδεδομένη η χρήση της.  Μια παλιά Κερκυραία νοικοκυρά τη μοιράζεται μαζί μας όπως την είχε μάθει απ'την πεθερά της.
Όμως εγώ θα σας δώσω το μυστικό της επιτυχίας που ίσως να έκρυψε η Κερκυραία γιαγιά!  Για να πετύχει η συνταγή σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε "σπετσερικό", ένα μείγμα μπαχαρικών που παράγεται στο παλιότερο φαρμακείο (σπετσαρία κατά την τοπική διάλεκτο) στην πόλη της Κέρκυρας και φημολογείται ότι είναι το καλύτερο!  Μπαίνοντας στο φαρμακείο της Καρμέλας με έτος ιδρύσεως το 1850, μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή αφού όλα έχουν παραμείνει απαράλλαχτα σε πείσμα των καιρών.. οι βιβλιοθήκες, τα ερμάρια, οι παλιές φιάλες!  Σ'αυτό το χώρο, η Καρμέλα Δελεονάρδου φτιάχνει στο παρασκευαστήριό της το "σπετσερικό" με 15 διαφορετικά μπαχαρικά.
Για να φτιάξετε μια αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα, μπορείτε να το προμηθευτείτε.
Διεύθυνση: Γεωργίου Θεοτόκη 56, Χώρα Κέρκυρας - Τηλ. 2661 0 39520


Υλικά της συνταγής;
1 κιλό μοσχάρι ή ένα κόκκορας τεμαχισμένος
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1&1/2 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 & 1/2 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
1/2 ποτήρι ξύδι καλής ποιότητος
κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, ελάχιστο κύμινο, πιπέρι μαύρο, 3 κουταλιές σούπας κοκκινοπίπερο γλυκό, 1/2 κουταλιά της σούπας κοκκινοπίπερο καυτερό (αυτά τα αντικαθιστάτε αν έχετε το σπετσερικό)
Αλάτι
2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρέας (ή τον κόκκορα) στο λάδι.  Μόλις ροδίσει, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκύρδο κι ανακατεύουμε.  Όταν ροδίσουν κι αυτά, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.  Τα ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.  Προσθέτουμε το ξύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 2 - 2,5 ώρες να σιγομαγειρεύονται.  Δοκιμάζουμε τακτικά.
Στο τέλος θα έχουμε μια πλούσια κόκκινη σάλτσα, όμοια με τομάτας στην όψη, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα σε γεύση.  Σβήνουμε όταν έχει μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα έχει πήξει.  Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό, αν δε μπορούμε να το αποφύγουμε.
Ιδανικά, καλό θα ήταν τα μακαρόνια να τα βράσουμε λιγότερο από όσο χρειάζεται στο νερό (8 λεπτά) και να αποτελειώσουμε το βράσιμό τους (επιπλέον 4 λεπτά) μέσα στη σάλτσα, αφού έχουμε βγάλει το κρέας σε μια πιατέλα.
Σερβίρεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή όποιο τυρί είναι της αρεσκείας σας (μυζήθρα, ρεγγάτο, παρμεζάνα).

Συνδυάστε το πιάτο με ένα ωραίο cabernet ή ένα ξινόμαυρο, που σίγουρα δεν θα σας τα πρότεινε η γιαγιά που μας χάρισε τη συνταγή, αλλά ταιριάζουν απίστευτα με την παστιτσάδα!!

Καλή απόλαυση!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου