Τρίτη 10 Απριλίου 2018

MAZI Λονδίνο - Το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας

Η Χριστίνα Μουράτογλου είναι μια Ελληνίδα επιχειρηματίας που μετακόμισε στο Λονδίνο στα 18 της και αποφάσισε να μυήσει τους Λονδρέζους στην ελληνική κουζίνα.
Το 2012 άνοιξε το "ΜΑΖΙ", ένα μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο· ως τότε οι Λονδρέζοι θεωρούσαν ελληνική κουζίνα, αυτή που πρόσφεραν τα τουριστικά ελληνικά εστιατόρια της πόλης.
Το πάθος της Χριστίνας για το ελληνικό φαγητό και η συνεργασία της με τον Adrien Carre, έφεραν νέο αέρα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας στο Notting Hill.
Ο Independent πριν λίγες μέρες αφιέρωσε άρθρο στη νεαρή επιχειρηματία.
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Μετά από συνεργασίες με σεφ όπως ο Γιώργος Βενιέρης και ο Αθηναγόρας Κωστάκος, το μενού αυτή την εποχή έχει την υπογραφή του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, ενός απ'τα ταλέντα της νέας γενιάς μαγείρων και επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο John Σκοτίδας.
Θεωρούν το πιο δημοφιλές πιάτο του μαγαζιού, τη φέτα τεμπούρα με μαρμελάδα λεμόνι και μαρέγκες από κάπαρη.  Αντίστοιχα μ'αυτό και καθόλου σε κατώτερο επίπεδο στέκονται πιάτα όπως το σπανακοριζότο, η σαλάτα κινόα με baby παντζάρια και χτένια καθώς και και το κοτόπουλου χουνκιάρ μπεγιεντί με μαύρη τρούφα και μανιτάρια.
Δεν έχω δοκιμάσει την κουζίνα του "Mazi" καθώς έχω χρόνια να πάω Λονδίνο αλλά είμαι πολύ σίγουρη για τα δημιουργικά πιάτα του Αλέξανδρου, καθώς είχα δοκιμάσει αρκετά απ'αυτά στο Kastri Bristo και η εξέλιξη του chef τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία.
Η λίστα κρασιών ποντάρει στον ελληνικό αμπελώνα όπως είναι φυσικό!
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο με οικογενειακές συνταγές της ιδιοκτήτριας και περιλαμβάνει επίσης τα καλύτερα πιάτα του μαγαζιού, με τον τίτλο "Mazi: Modern Greek Food".
Οι βλέψεις της Χριστίνας και του Adrien είναι να ανοίξουν ένα ακόμη εστιατόριο με ελληνική κουζίνα το επόμενο φθινόπωρο, αλλά λίγο "διαφορετικό".
Προσπάθειες όπως αυτή καθώς και το "Meraki" που άνοιξε πριν λίγους μήνες στη βρετανική πρωτεύουσα, με επικεφαλής chef τον Αθηναγόρα Κωστάκο, μας κάνουν περήφανους για την κουζίνα μας! Μια κουζίνα αυθεντικά ελληνική κι αυτή που πρέπει να βγαίνει εκτός των ορίων της χώρας μας!

Hillgate Street, Notting Hill, Λονδίνο
Τηλ.: 020 7229 3794 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου