Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Parla - Ο Θοδωρής Παπανικολάου κάνει come back στα βόρεια!

Σ'ένα παλιό νεοκλασικό του 19ου αιώνα στην Κηφισιά, που κάποτε στέγαζε το "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" και για μικρό χρονικό διάστημα το "Shy Horse", βρίσκουμε πλέον το "Parla".
Τα ηνία της κουζίνας έχει ο ταλαντούχος σεφ Θοδωρής Παπανικολάου. Την κουζίνα του θα χαρακτήριζα ιταλική αλλά στην πιο "φευγάτη" εκδοχή της! Τα πιάτα του δημιουργικά, απέχουν πολύ από τα ιταλικά που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.
Ο Παπανικολάου είναι επηρεασμένος απ'την κουλτούρα της γειτονικής χώρας καθώς ξεκίνησε την καριέρα του στο 3άστερο "Enoteca Pinchiorri" στη Φλωρεντία και μεταμορφώθηκε στο τοσκανέζικο "Ora d'Aria" του Μάρκο Στάμπιλε.
Στην Ελλάδα έδωσε δείγματα γραφής στην εμβληματική "Σελήνη" στη Σαντορίνη και έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από το "Sense", το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Athens Was" στη Δ. Αρεοπαγίτου, με πιάτα πολύ δημιουργικά που εντυπωσίασαν τους κριτικούς γεύσης.
Στο "Parla" ακολουθεί μοντέρνα ιταλικά μονοπάτια!
Το amuse bouche σε βάζει αμέσως στο παιχνίδι, αφού ο σεφ σε καλωσορίζει με παλαμίδα σερβιρισμένη με αφρό κολοκυθιού.
Τα ψωμάκια - 3 ειδών (focaccia, brioche και ένα ακόμη) - σερβίρονται ζεστά με έναν αφρό βούτυρου.
Το tartare μοσχαριού με χαβιάρι μαύρης τρούφας και chips πατάτας έχει περιθώρια βελτίωσης... το κρέας εξαιρετικής ποιότητας αλλά μου έλειψε το κάτι παραπάνω που θα απογείωνε τη γεύση.
Το πιάτο με το όνομα "mortadella" είναι πράγματι εμπνευσμένο... parfait foie gras, φιστίκι Αιγίνης και sorbet παντζάρι, σερβιρισμένο σε brioche.
Το "tortelli carbonara" είναι μια carbonara που δε μοιάζει με καμιά από όσες έχετε δοκιμάσει ως τώρα! Το αυγό εμπεριέχεται στο tortelli και είναι σερβιρισμένο με αφρό παρμεζάνας.
Για τα χτένια με κρέμα ribolita, πίκλα κρεμμύδι, καρότο, ginger κι αυγοτάραχο με καφέ, έχω τις ενστάσεις μου... ίσως θα ήθελα πιο δεμένες τις γεύσεις μεταξύ τους. Το στήσιμο του πιάτου οφείλω να ομολογήσω, εξαιρετικό!
Τέλος το ψάρι ημέρας ήρθε άψογα ψημένο πάνω σε ένα αριστοτεχνικά εκτελεσμένο ριζότο αχινού με κρέμα τρούφας.
Το τιραμισού ήταν καλό, χωρίς να διεκδικεί δάφνες!
Η wine list εστιάζει στον ιταλικό αμπελώνα.
Αυτό που θέλει βελτίωση και πρέπει να εστιάσουν είναι το service!
Το εστιατόριο Παρασκευή βράδυ ήταν γεμάτο και ένα μόνο άτομο ήταν στην υποδοχή και στις παραγγελίες όλων των πελατών! Το υπόλοιπο προσωπικό εξυπηρετούσε σερβίροντας, αλλά χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τη σύσταση των πιάτων. Ο ρυθμός που ήρθαν τα πιάτα ήταν σχετικά καλός, αλλά για αυτού του επιπέδου εστιατόριο, έχεις άλλες απαιτήσεις.
Να σημειώσω ότι μοιραζόμασταν τα πιάτα εν είδη menu degustation! Δεν είχαμε την απαίτηση να είναι μοιρασμένα από τον σεφ στην κουζίνα πριν φτάσουν στο τραπέζι η να μας τα μοιράσει ο σερβιτόρος...αλλά απουσίαζε από τα πιάτα το κουτάλι ώστε να σερβίρουμε στα πιάτα μας. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν λογικό να σερβίρουμε το ριζότο ή την carbonara με το πιρούνι μας.
Αναφορικά με τη φοβερή οχλοβοή που επικρατούσε στο χώρο και δεν μας άφηνε να απολαύσουμε το δείπνο μας, ίσως έτυχε.. και σίγουρα δεν ευθύνεται κάποιος γι'αυτό.
Πιστεύω ότι με τον καιρό θα βρουν τους ρυθμούς τους γιατί σε ένα εστιατόριο τέτοιου επιπέδου που το κόστος κατ'άτομο ξεπερνάει τα €50, έχεις την απαίτηση να κυλούν όλα ομαλά.
Σίγουρα για τα δημιουργικά πιάτα του σεφ, θα επανέλθω τώρα που μπαίνει καλοκαίρι και θα σερβίρουν στον πανέμορφο δροσερό κήπο τους και ευελπιστώ να έχει περάσει το πρώτο διάστημα με τις "παιδικές ασθένειες".

Λ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά
Τηλ.: 210 6202890

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου