Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Βαρούλκο... Σταθερή αξία στο πέρασμα του χρόνου!

Ξεκίνησε το 1987 από την οδό Διστόμου στον Πειραιά και έκτοτε μετακόμισε τρεις φορές· πρώτη στην οδό Δεληγιώργη, κατόπιν στην οδό Πειραιώς και κατέληξε στη σημερινή του θέση στο Μικρολίμανο (στο φυσικό του περιβάλλον, σε ένα ντεκ δίπλα στη θάλασσα).
´Οσα χρόνια κι αν πέρασαν, η υψηλή τεχνική και η δημιουργικότητα στην κουζίνα του Λαζάρου, παραμένουν ίδιες· ο πρώτος που έβγαλε από την αφάνεια ψάρια όπως η κατσούλα και η πεσκανδρίτσα κι έφτιαξε πιάτα δημιουργικά, τα οποία παραμένουν κλασικά μέχρι και σήμερα.
Το Βαρούλκο ήταν το πρώτο εστιατόριο που βραβεύτηκε με αστέρι Michellin το 2002, το οποίο διατηρεί ακόμη, καθόλου τυχαία.
Το σημερινό Βαρούλκο εκτείνεται σε τρία επίπεδα, αφού έχει επεκταθεί και στο χώρο που στέγαζε το ιστορικό "Αγλαμέρ"· στο Art Deck, στο Music Deck και στο Seaside Deck. Ο Λαζάρου ετοιμάζει μαζί με το Γιάννη Παρίκο, ένα νέο project στο ισόγειο του Βαρούλκου· ένα bistro με ιδιαίτερη κουζίνα, κρασιά και αποστάγματα.  Ο ίδιος δηλώνει σε συνέντευξη του ότι το περίμενε χρόνια γιατί θέλει να κρατήσει ζωντανή την επαφή του με τον κόσμο. Ο Παρίκος άλλωστε είναι "δικό του παιδί" όπως λέει και ποντάρει πολύ σ´αυτή τη συνεργασία.
Ο κατάλογος έχει αρκετές επιλογές, όλες σχετικές με τα καλούδια της θάλασσας. Το σίγουρο είναι ότι αν κάποιος δεν τρώει ψάρι, ο Λαζάρου δεν θα τον δυσαρεστήσει και όλο και κάτι δημιουργικό θα έχει να προτείνει. Από τις δυο σούπες του menu, θα δυσκολευτώ πολύ να προτείνω την καλύτερη γιατί κι οι δυο άφηναν ιωδιούχα αρώματα και ήταν άρτια δεμένα τα υλικά τους. Η επιλογή λοιπόν δική σας...ψαρόσουπα με φρέσκια τομάτα, ζωμό από πετρόψαρα και μικρά κομμάτια ψαριού ή σούπα αρωματισμένη με μελάνι σουπιάς, κρουτόν και κρέμα παντζάρι.
Η σαλάτα κίονα με ψητή γαρίδα, μαντζουράνα, ξύσμα lime, φρέσκο κρεμμυδάκι και καρέ τομάτα είναι ένα πιάτο που θα καταλάβαινες ότι είναι του Λαζάρου, ακόμη και σε blind γευσιγνωσία. Τα υλικά έδεναν απόλυτα μεταξύ τους, με τη γαρίδα τόσο ζουμερή και σωστά ψημένη που δεν θέλεις να τελειώσει.
Στα πρώτα πιάτα, θα επιμείνω σταθερά σ´ένα πιάτο all time classic, που δεν φεύγει ποτέ απ´τον κατάλογο του Βαρούλκου· καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας..όπως πάντα εξαιρετικό και η προσθήκη φρέσκιας τριμμένης τομάτας, ταίριαζε ιδανικά στο πιάτο.
Το μπιφτεκάκι σφυρίδας η ροφού με γλυκόξινη πιπεράτη σάλτσα, μπορεί να μην είναι τόσο δημιουργικό ώστε να σε απογειώσει, αλλά στέκεται σε καλό επίπεδο.
Το κριθαράκι με γαρίδες και Λημνιό κρασί, έρχεται al dente και σε κάθε μπουκιά διακρίνεις τα αρώματα της θάλασσας.
Στα κυρίως 4-5 επιλογές από ψάρι.. Φέτα σφυρίδα, φαγκρί η συναγρίδα (ότι βρει φρέσκο στην αγορά ο Λευτέρης, ο οποίος πάει ο ίδιος, χάραμα στην αγορά) σε διάφορους συνδυασμούς με λαχανικά. Επίσης φρέσκα ψάρια, αναλόγως καιρού...
Η λίστα κρασιών είναι ενημερωμένη και καλά τιμολογημένη.
Κρατείστε χώρο για γλυκό γιατί ο Μωϋσίδης είναι εξαιρετικός ζαχαροπλάστης. Η πανακότα είναι πολύ καλή, αλλά αυτό που δεν πρέπει να χάσετε, είναι ένας αποδομημένος μπακλαβάς με πορτοκάλι και φυστίκι Αιγίνης που έρχεται πάνω σε ξηρό πάγο, πάνω στον οποίο επί τόπου ο σερβιτόρος ρίχνει ζωμό από κανελογαρύφαλλα και αναδύονται τ´αρώματα.. Κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση!
Τιμές από €40 - €60 κατ´άτομο χωρίς κρασί.

Ακτή Κουμουνδούρου 52
Μικρολίμανο - Πειραιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου